Stim cu totii cat de importanta este viata omului si ar mai trebui sa stim si cum sa ajutam si sa acordam primul ajutor celor aflati in pericol. In ultimii ani auzim in jurul nostru sau la stiri la televizor ori in presa despre tot mai multe accidente rutiere soldate cu victime. De fapt nu trece zi in care sa nu existe o victima a accidentelor rutiere indiferent de statulul acesteia: sofer, pasager sau pieton. In astfel de cazuri este bine sa cunoastem notiunile de prim ajutor si bineinteles sa avem la indemana “uneltele” cu care sa putem intervi in salvarea unei vieti.
Pentru aceasta avem nevoie de o trusa medicala de prim ajutor. Aceasta trusa este obligatorie si nu trebuie sa lipseasca din portbagajul masinii noastre atunci cand conducem pe drumuri publice. Acest lucru il puteti regasi in articolul 8 al Codului Rutier. Lipsa acesteia se pedepseste cu amenda penalizatoare in valoare de aproximativ 300 lei si puncte puncte amenda de catre politistii rutieri.
Trusa medicala trebuie sa fie dintr-un material solid care sa asigure o etansitate corespunzatoare pentru a proteja continutul de umezeala, praf, carburanti sau uleiuri. Aceasta trebuie sa aiba un sistem de inchidere ferm. Marimea acesteia trebuie sa fie suficienta incat sa incapa toate ustensilele necesare. Obligatoriu pe cutie trebuie sa se regaseasca eticheta cu denumirea produsului, denumirea producatorului, adresa acestuia si data expirarii.
O cutie medicala de prim ajutor trebuie sa contina in mod obligatoriu urmatoarele:
– o foarfeca cu ambele varfuri bombate destinata taierii materialelor textile;
– un dispozitiv intermediar pentru respiratia artificiala, gura la gura;
– doua perechi de manusi de unica folosinta din latex sau polietilena;
– o rola leucoplast;
– minim doua bucati de fasa tifon de marimea 5cm x 4m si minim doua bucati de fasa tifon de marimea 10cm x 4m;
– minim patru bucati de pansament;
– cel putin doua bucati de pansament steril absorbant;
– o fasa elastica;
– cel putin cinci pachete de comprese de tifon steril, adica 125 bucati;
– minim 6 ace de siguranta;
– minim o folie de supravietuire izoterma cu dimensiunea de 2,10m x 1,60m;
– instuctiuniile de utilizare si de prim ajutor autorizate de Ministerul Sanatatii;
– lista cu continutul trusei.
Trusa medicala de prim ajutor trebuie sa fie omologata de Regitrul Auto Roman si sa nu fie expirata. Da, trusa medicala are perioada de valabilitate de 2 ani iar dupa expirarea termenului de valabilitate, aceasta trebuie inlocuita cu una noua, sigilata, fie inlocuite doar produsele expirate. Avand in vedere pretul mic al trusei, preferabil ar fi schimbata toata trusa.
Pretul unei truse este de aproximativ 20 lei (mai ieftina) iar kit-ul de inlocuire doar a produselor expirate poate fi 13 lei.
sursa: stiriauto.com