Stim cu totii despre important unei curele de distributie la un motor si de asemenea mai stim ca aceasta trebuie inlocuita la un interval recomandat. Dar ce stiti despre lantul de distributie? Care este diferenta dintre un lant si o curea de distributie? O curea de distributie este o curea dintata fabricata dintr-un cauciuc de inalta calitate. Aceasta este montata la exteriorul motorului si este acoperita de un capac de protectie. 

Lantul de distributie 

Un lant de distributie este realizat din metal si este similat cu un lant de bicicleta. Un lant de distributie este montat in interiorul motorului si este lubrifiat de uleiul de motor. O curea de distributie trebuie inlocuita de obicei la un interval cuprins intre 60 de mii si 100 de mii de kilometri, in functie de autoturism. O astfel de operatiune este costisitoare. In schimb, un lant de distributie nu trebuie inlocuit decat daca exista o problema cu acesta.

Este lantul de distributie imun la uzura? Raspunsul este foarte simplu. Nu! Problemele la distributia pe lant nu sunt mai putin frecvente, mai ales la autoturismele cu un numar mare de kilometri. Ca si la alte componente mecanice in miscare din motor, un lant de distributie este supus uzurii. Dupa cum am precizat putin mai sus, lantul de distributie este lubrifiat de uleiul de motor.

lant_distriibutie1_400

Un nivel scazut de ulei de motor sau folosirea unui ulei de motor de calitate inferioara poate cauza uzura prematura a lantului de distributie. Un lant de distributie este tinut tensionat de un intinzator. Un intinzator care mentine lantul de distributie in tensiune este operat de presiunea uleiului sau de un mecanism cu arc. Ghidajele si amortizoarele sunt folosite pentru a reduce vibratiile si zgomotul produs de lantul de distributie. Toate aceste componente se uzeaza, de asemenea. Cum aflati cand lantul de distributie este uzat? De cele mai multe ori, cand lantul de distributie este uzat, motorul este lipsit de vlaga, veti simti lipsa de putere sau veti intampina probleme la pornire.

Acest lucru se intampla deoarece, odata ce lantul de distributie se uzeaza, el se lungeste iar aprinderea si sincronizarea supapelor au de suferit. Un lant de distributie, role de ghidaj sau amortizoare uzate pot provoca si o serie de zgomote care pot varia de la zanganit, la zbarnait sau suierat. In general, cand lantul de distributie se inlocuieste, se inlocuiesc si celalalte componente descrise mai sus.

Multe autoturisme au doua sau chiar trei lanturi iar mecanicii va vor sfatui sa le inlocuiti pe toate. Operatiunea de inlocuire a lantului de distributie este dificila si trebuie facuta una teliere specializate. Un lant de distributie montat gresit poate provoca alte defectiuni si probleme la motor, asa ca nu va sfatuim sa va aventurati pe cont propriu. Pentru a evita problemele ce pot aparea la lantul de distributie, va recomandam sa schimbati uleiul de motor la intervalele recomandate si sa folositi uleiuri de inalta calitate. Bineinteles ca odata cu schimbarea uleiului trebuie sa schimbati si filtrul de ulei. Daca mentineti uleiul de motor la nivelul corespunzator, atunci lantul de distributie va fi lubrifiat iar durata de viata va creste. La motoarele bine intretinute lantul de distributie poate avea o durata de viata de pana la 500 de mii de kilometri.

sursa: stiriauto.com