Programul Rabla va continua să funcţioneze în 2016 după aceleaşi reguli ca şi anul trecut, cu o primă de casare de 6.500 lei, însă bugetul total nu a fost încă stabilit, astfel că numărul total de tichete este necunoscut.

  

   Esential 6.500 de lei este valoarea unei prime de casare Rabla în 2016, 2.500 de lei este valoarea suplimentară a unui eco-tichet la achiziţionarea unei maşini electrice
   Programul Rabla este una dintre puţinele iniţiative ale autorităţilor legate de industria auto care s-a bucurat de succes, întrucât primele de casare au fost folosite aproape de fiecare dată în întregime.

 

   Prin urmare, nu este o surpriză că Ministerul Mediului a anunţat continuarea programului în 2016. Pentru moment, bugetul alocat nu a fost încă stabilit, însă autorităţile au dat  asigurări că principalii parametri ai programului vor fi valabili şi în continuare.

   "Programul Rabla va continua şi în acest an. Nu avem încă un buget pentru Rabla, dar cu siguranţă va exista. Prevedem ca programul să continue aşa cum a fost", a declarat Cristiana Paşca-Palmer, Ministrul Mediului.

   Prin urmare, valoarea primei de casare va rămâne de 6.500 lei, la care se adaugă diverse bonusuri: 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 g/km, 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid şi 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric.

   Anul trecut, autorităţile au acordat 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice şi 5.000 pentru persoane juridice, pe baza unui buget de 162.5 milioane de lei.

   Totuşi, viitorul programului Rabla este în pericol, întrucât autorităţile vor să analizeze dacă acesta are într-adevăr efecte asupra calităţii aerului. "Trebuie să facem un studiu, să vedem cât s-a îmbunătăţit calitatea aerului în mările oraşe în ultimii 10 ani. Rabla rezolvă o problemă, dar nu toate problemele. Trebuie să ne gândim, însă, ce vrem să facem şi în următorii ani", mai precizat Paşca-Palmer.