Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere adoptarea unei legi care sa permita efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice (ITP) in orice stat membru UE.

In prezent, in tarile UE sunt dezbateri pe marginea inlocuirii prevederilor Directivei 2009/40/CE cu un nou Regulament UE privind testarea tehnica periodica a autovehiculelor si semiremorcilor acestora. Regulamentul are in vedere posibilitatea efectuarii ITP in orice stat mebru. UNTRR si Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere propun armonizarea cat mai grabnica a prevederilor documentului in dezbatere, dupa adoptarea lui de catre Parlamentul European. Propunerea este foarte utila in special pentru romanii care au autoturisme sau autovehicule comerciale, ale caror ITP expira in timp ce proprietarii se afla cu masinile in strainatate. Posibilitatea efectuarii cotrolului tehnic periodic in orice stat membru i-ar scuti pe proprietari de cheltuieli inutile, prin abrogarea obligatiei de a reveni in tara pentru efectuarea ITP.

itp_02

Cele mai frecvente defectiuni

UNTRR sustine ca toate autovehiculele de transport rutier trebuie sa fie corect intretinute si reparate in scopul imbunatatirii sigurantei rutiere si a performantelor de mediu ale vehiculelor. In prezent, multe dintre masinile romanilor pica examenul ITP si trebuie duse la reparat in urma functionarii defectuoase a sistemului de directie sau din alte cauze:

a.) starea pivotului pedalei de frana

- prea strans;

- uzat;

- cu uzura/joc excesiv;

b.) starea pedalei si a cursei dispozitivului de actionare a franei

- are o cursa excesiva sau o rezerva insuficienta de cursa;

- frana ramane blocata dupa indepartarea presiunii asupra ei;

- cauciucul antiderapant de pe pedala de frana lipseste, este prost fixat sau uzat etc.


   
   sursa: enational.ro