Orice proprietar responsabil de masina stie ca uneori e nevoie de anumite verificari si reglaje ale masinii. 

Multi oameni sunt putin intimidati cand vine vorba de reglaje. Adevarul e ca este usor sa intreprinzi aceasta actiune si singur deoarece nu trebuie facute prea multe lucruri.

Cand vine timpul sa faci aceste reglaje, exista anumite lucruri de baza pe care trebuie sa le faci in procesul de pregatire. Primul lucru consta in schimbarea uleiului. Acesta este cel mai important aspect al reglajelor si verificarilor. Se recomanda schimbarea uleiului o data la 5000 km. Aceasta perioada este o perioada optima de rodaj. Daca uleiul nu este schimbat dupa acesti 5000 km,performantele masinii vor scadea. In timp ce schimbi uleiul asigura-te ca schimbi si filtrele de asemenea.verific1_400

Dupa ce ai schimbat uleiul si filtrele, e timpul sa te indrepti spre partea superioara a motorului. Aici va trebui sa schimbi filtrul de aer. Schimbarea filtrului de aer nu este o operatiune dificila, de multe ori va trebui doar sa dai la o parte capacul, sa scoti filtrul si sa-l inlocuiesti. Pune capacul si ai terminat.

Bujiile reprezinta un alt aspect. Schimbarea lor poate fi facuta cu usurinta de oricine. Este foarte usor, trebuie doar sa scoti bujia veche si sa pui in locul ei una noua in acelasi loc. Cat timp inlocuiesti bujiile, asigura-te ca schimbi si firele din jurul bujiilor.

In final, va trebui sa iei in considerare si inlocuirea lichidului de racire. Acest pas este vital in special in lunile de vara si iarna. Trebuie sa ai un lichid de racire adecvat pentru a proteja motorul. Daca lichidul de racire este consumat in perioada verii, motorul s-ar putea supraincalzi, iar in timpul iernii ar putea ingheta producandu-se fisuri. In cazul in care acest lucru se intampla, reparatiile vor fi foarte costisitoare, asa ca verifica des nivelul acestui lichid in perioada iernii.

Daca o masina nu este intretinuta asa cum trebuie, atunci exista mari sanse ca ea sa nu ruleze corespunzator; in plus durata de viata a masinii va scadea. De aceea sunt importante verificarile si reglajele.

sursa: masini.ro