Cand vine vorba sau momentul alegerii unui autoturism, majoritatea dintre noi suntem atrasi fie de performanta acestuia, fie de aspectul exterior sau interior. Cand majoritatea oamenilor doresc sa achizitioneze un automobil, primele intrebari sunt legate de viteza maxima, de caii putere sau de optiunile masinii. De fapt, s-a dovedit in urma unor sondaje ca foarte putini oameni se intereseaza de nivelul de siguranta al unui autoturism atunci cand decid sa investeasca in achizitionarea acestuia.

    Poate ca prima preocupare ar trebuie sa fie chiar acest aspect: siguranta dumneavoastra ca si conducator auto precum si siguranta pasagerilor care calca pragul masinii voastre. Este necesar sa va amintiti intotdeauna ca , din pacate, numarul accidentelor este intr-o continua crestere in fiecare an si ca trebuie sa acordati o atentie mai mare sigurantei.

    Putem spune chiar ca in zilele noastre achizitionarea unui autoturism fara sistem ABS sau airbaguri este un act de nebunie curata. Nu va puteti baza niciodata pe indemanarea si atentia voastra si pe faptul ca va puteti deplasa cu precautie, pentru ca uneori traficul poate deveni un adevarat cosmar. Un autoturism trebuie sa indeplineasca anumite conditii care sunt menite sa protejeze atat pasagerii cat si pietonii, in acelasi timp.conducerea1

    Nu este nici un secret faptul ca in cazul unui impact frontal cu un alt autovehicul, masina care este mai mare, este si mai sigura. De aceea unii experti recomanda sa evitati sa cumparati masini mici chiar daca sunt mai economice din punct de vedere al consumului de combustibil. Se pare ca masinile de teren sunt mult mai sigure.

     Daca bugetul vostru nu va permite achizitionarea unei masini de teren, va puteti concentra de exemplu pe unele modele mai mici dar care, la randul lor, sa fie dotate cu anumite sisteme de siguranta. Despre centurile de siguranta nu are rost sa discutam deoarece acestea sunt obligatorii la orice autoturism. Airbagurile sunt cruciale in caz de accident. De aceea este important sa va asigurati ca masina ce urmeaza sa o cumparati are diferite tipuri de airbag-uri si acestea sunt functionale.

    Autoturismele fabricate in zilele noastre pot fi achizitionate cu aribaguri frontale (pentru sofer si pasagerul din fata), laterale (pentru sofer si pasagerul din fata si spate), pentru genunchi (pentru sofer si toti pasagerii) si tip perdea sau cortina (pentru toti ocupantii autovehiculului). De altfel, in zilele noastre un numar de 12 airbaguri este comun. Fara acestea, toti ocupantii autoturismului vor fi mai expusi riscului de leziuni in cazul unui accident.

    Un al treilea criteriu de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati un autoturism, este legat de sistemele ABS si ESP (control electronic al stabilitatii). Sistemul ABS este un sistem care previne blocarea rotilor in timpul franarii. Acest lucru are doua avantaje: permite soferului sa mentina controlul directiei in timpul franarii iar al doilea avantaj este distanta de franare. ESP este un sistem care poate controla acceleratia si frana simultan. In concluzie, daca bugetul alocat achizitionarii unui autoturism nu va permite toate lucrurile descrise mai sus, alegeti cel putin un autoturism care sa aibe airbaguri si sistem ABS.

 

   sursa: autozvon.com