Consumul de carburant, poluarea mediului si uzura motorului, franelor si anvelopelor depind in principal de trei factori diferiti:
– stilul personal de condus
– conditiile individuale de functionare
– conditiile tehnice date
Abordand un stil de condus economic se reduce consumul de carburant cu 10-15 %. Mai jos sunt prezentate 10 sfaturi pentru a conduce autovehiculul in asa fel incat sa asigurati protectia mediului si economisirea banilor dumneavoastra.
10 Sfaturi pentru un condus economic:
Sfatul 1 de condus economic
Conduceti preventiv!
Cel mai mult carburant se consuma la accelerare. Mergeti cu precautie, astfel va trebui sa franati mai putin si, deci, sa accelerati mai putin. Ar trebui, de asemenea, daca este posibil, sa lasati masina sa ruleze pana se opreste (fara sa franati), de exemplu daca se observa ca urmatorul semafor este pe culoarea rosie.
Sfatul 2 de condus economic
Atentie la presiunea din anvelope!Fiti atenti intotdeauna la presiunea corecta din anvelope. Chiar si o jumatate de bar mai putin mareste consumul de carburant pana la 5%. In plus, o presiune prea mica duce, printr-o rezistenta marita la rulare, la o uzura ridicata a anvelopelor si la inrautatirea manevrabilitatii. Verificati intotdeauna presiunea cand anvelopele sunt reci.
Sfatul 3 de condus economic
Schimbati viteza pentru a economisi energie!O alta modalitate de a economisi carburant este schimbarea vitezei intr-o treapta superioare. Se consuma inutil carburant daca se conduce intr-o treapta de viteza inferioara, dar la o turatie ridicata a motorului. Mergeti in prima treapta numai o lungime de masina. La 2000 de rotatii pe minut trebuie intotdeauna sa selectati urmatoarea treapta imediat superioara. Cine conduce o masina cu cutie automata de viteze trebuie sa acioneze incet pedala de acceleratie, nu pana in pozitia “kick-down”. Astfel se selecteaza automat un program economic care va selecta treapta superioara de viteze mai devreme si o treapta inferioara mai tarziu.
Sfatul 4 de condus economic
Evitati accelerarea completa!
Viteza maxima a autovehiculului dimneavoastra ar trebui, daca este posibil, sa nu fie utilizata. Consumul de carburant, emisia gazelor si zgomotele se maresc considerabil la viteze ridicate. consumul de combustibil al masini va fi redus cu aprox. 50% daca conduceti cu 75% din viteza maxima.
Sfatul 5
Reduceti timpul de mers in gol!
La ambuteiaje, bariere sau semafoare pe culoare rosie mai lunga este bine ca motorul sa se opreasca; deja dupa o pauza a motorului de 30-40 secunde, economisirea carburantului este mai mare decat cantitatea de carburant necesara pentru noua pornire a motorului.
Sfatul 6 de condus economic
Efectuati intretinerea in mod regulat!
Efectuand intretinerea autovehiculului in mod regulat, asigurati o premisa pentru deplasarea economica, inca dinaintea pornirii de deplasare. Intretinerea motorului are efect nu numai asupra sigurantei traficului si asupra mentinerii randamentului autovehiculului, ci si asupra consumului de carburant. Un motor reglat necorespunzator poate duce la un consum de carburant mai mare cu pana la 10%. Verificati nivelul uleiului la fiecare umplere a rezervorului. Consumul de ulei depinde in mare masura de solicitarea si turatia motorului. In functie de stilul de condus, consumul de ulei poate ajunge pana la 1.0l la mia de kilometrii. Puteti ajunge la o reducere a consumului de ulei si prin utilizarea unui ulei cu vascozitate redusa.
Sfatul 7
Evitati balastul inutil!
Pe langa modul de a conduce si intretinerea necorespunzatoare a autovehiculului dumneavoastra, mai exista si alte posibilitati pentru scaderea consumului:
Nu transportati bagaje inutile. Din cauza ca fiecare kilogram in plus duce la cresterea consumului de carburant, verificati din cand in cand ca in portbagaj sa nu existe obiecte inutile. Adesea, din comoditate ramane montat suportul de bagaje pe plafon chiar daca nu mai este necesar. Din cauza rezistentei marite la contactul cu aerul, autovehiculul dumneavoastra consuma, cu suportul de bagaje incarcat, aproximativ 12% mai mult carburant la o viteza de 100-120 km/h.
Sfatul 8 de condus economic
Evitati deplasarile scurte!
Pentru a se reduce in mod considerabil consumul si emisia de gaze toxice, motorul si catalizatorul trebuie sa atinga temperatura optima de functionare. Motorul rece al unui autovehicul de clasa medie consuma direct dupa pornire, aprox 30-40l la suta de km. Dupa aproximativ 1 km, consumul scade la 20l/100km. Abia dupa aprox 4 km motorul ajunge la temperatura de regim si consumul se normalizeaza. De aceea deplasarile scurte trebuie neaparat evitate.
Temperatura mediului este hotaratoare in acest context, astfel masina va consuma mai mult iarna decat vara.
Sfatul 9
Economisiti curent!
Curentul se obtine cu ajutorul alternatorului. Cu cat este solicitat alternatorul mai puternic prin conectarea consumatorilor electrice, cu atat mai mult va creste consumul de carburant.
Sistemul de incalzire a lunetei (dezaburire), farurile suplimentare, instalatiile de incalzire si climatizare necesita energie mai multe. Incalzirea lunetei provoaca, de exemplu, un consum suplimentar de 1 litru in 10 ore. Opriti consumatorii electrici, daca nu va mai sunt necesari.
Sfatul 10 de condus economic
Tineti o evidenta scrisa!
Daca se doreste reducerea consumului de carburant, ar trebui sa se tina unregistru al deplasarilor. Daca pierderile sunt relativ mici, cu atat mai mult este necesar acest lucru: puteti stabili din timp orice modificare (pozitiva sau negativa) si, daca este necesar. actionati in mod corespunzator. Daca s-a constatat un consum prea ridicat, trebuie sa se analizeze cum, unde si in ce conditii s-a mers de la ultimul plin de rezervor.
sursa: docauto.ro