Odata cu inasprirea reglementarilor in ceea ce priveste poluarea aerului, catalizatoarele au fost utilizate pe scara larga incepand cu anul 1975. Un catalizator, in ceea ce priveste chimia, este o substanta care provoaca o reactie chimica. Un catalizator auto utilizeaza astfel de substante pentru a converti gazele nocive produse de arderea combustibilului (benzina sau motorina) in gaze mai putin nocive, inainte ca acestea sa fie eliberate in atmosfera. 

Unde este amplasat catalizatorul auto? 

Catalizatorul este amplasat pe sistemul de evacuare al unui autoturism. De obicei acesta este montat inainte de toba de esapamant. Deoareca catalizatorul este mult mai eficient cand este fierbinte, acesta este montat cat mai aproape de motor, acolo unde se poate „bucura” de temperaturi ridicate. Temperatura optima la care un catalizator este cel mai eficient este intre 350 si 400 grade Celsius. catalizator1_400

Din ce este compus un catalizator auto?

In interiorul celor mai moderne catalizatoare puteti gasi niste pasaje in forma de fagure, iar in cazul catalizatoarelor mai vechi, mici bile ceramice. Indiferent de structura din interiorul unui catalizator, aici exista un strat de catalizatori chimici care declanseaza o reactie chimica. Acest catalizatori chimici cuprind un strat subtire de platina, rodiu si/sau paladiu. In jur de 4-9 grame de astfel de metale pretioase sunt folosite intr-un singur catalizator.

Cum functioneaza un catalizator auto?

Unele dintre cele mai nocive gaze produse de motoarele masinilor sunt monoxidul de carbon, ozizii de azot su hidrocarburile. Pe masura ce combustibilul este ars in motor, gazele sunt emise prin sistemul de evacuare. Atunci cand aceste gaze intra in catalizator, ele intra prin structura interna de tip fagure care este acoperita cu platina, rodiu si/sau paladiu. Datorita acestor metale si a temperaturii ridicate, aceste elemente chimice formeaza o reactie care converteste gazele nocive in azot gazos, dioxid de carbon si vapori de apa.

Cat de eficient este un catalizator auto?

Catalizatorul auto este foarte eficient, in special cand este nou. Cele mai multe catalizatoare noi au o eficienta de 99%, dar scad undeva la 95% dupa cateva mii de kilometri. Daca eficienta catalizatorului scade prea tare (sub 92%), un martor de eroare se poate aprinde in bordul masinii pentru a va atentiona. Eficienta unui catalizator este masurata de doi senzori lambda. Unul este montat inaintea catalizatorului si unul dupa catalizator. Acest senzori masoara in mod continuu raportul aer/combustibil prezent in gazele de evacuare si informeaza motorul daca catalizatorul functioneaza eficient sau nu.

sursa: stiriauto.com