Majoritatea conducatorilor auto, nu constientizeaza importanta prezoanelor in ceea ce priveste siguranta. Ne ducem bine mersi la service, ne monteaza rotile si plecam acasa. Unii  au surpriza sa se trezeasca cu prezoane rupte sau mai rau sa le cada roata de pe masina, la propriu!

Fiecare model de masina si tip de janta are un cuplu recomandat de strangere a prezoanelor, care trebuie respectat din motive de siguranta dar si pentru a nu uza prematur filetul acestora sau a forta jantele (deformarea orificiilor de prindere sau chiar modificarea geometriei).

De exemplu stiati ca exista o diferenta mare intre forta cu care ar trebui sa se stranga prezoanele pentru jantele de otel fata de jantele de aliaj?

Unii aleg sa unga piulitele sau prezoanele cu vaselina inainte de a le monta, pentru a preveni griparea acestora pe viitor. Acest lucru este practic interzis! De ce? Pai fiind gresate, piulitele se pot strange mai mult decat trebuie, deformand filetul, iar apoi se pot desface in mers, datorita vibratiilor si socurilor!

Strangerea prezoanelor trebuie sa se faca cu cheie dinamometrica, la cuplul recomandat de producator. La service in general se foloseste doar pistolul pneumatic, dar acesta poate sa aiba un cuplu de strangere fie prea mic, fie prea mare. Deci mare atentie! Mai mult, piulitele se strang mai intai cu mana cateva ture, pentru a preveni incalecarea filetului!

Cheie dinamometrica lunga

Cuplurile de strangere a prezoanelor se gasesc in general in manualele autovehiculelor si in specificatiile date de producatorul jantelor (pentru jantele aftermarket).

Se practica prin anumite service-uri de roti curatarea butucilor cu peria de sarma rotativa. Inevitabil peria mai scapa si in prezoane! In timp, o astfel de operatiune poate toci suficient de mult prezoanele, astfel incat in conditii de stres piulitele sa cedeze. In plus rugina de pe butuci se va face la loc.

Daca obisnuiesti sa iti schimbi singur rotile, iti recomandam o cheie dinamometrica cu clichet, care sa permita un cuplu de 100-150Nm (in functie de cuplul de strangere necesar pentru masina ta). Daca va duceti la service pentru aceasta operatiune, fiti atent la modul cum strang baietii prezoanele si impuneti-le sa respecte standardele.

sursa: glamcar.ro