De fiecare data cand auzim ca trebuie schimbat kitul de distributie ne trece un fior pe sina spinarii! Schimbarea distributiei este o operatiune costisitoate, depasind mult pretul unei revizii obisnuite, in functie de autovehicul, de consumabilele alese si de service. De aceea mai toata lumea se intreaba cand se schimba kitul de distributie!
    In primul rand, nu toate autovehiculele au acelasi tip de distributie. Exista masini cu distributie pe curea si masini cu distributie pe lant, acestea din urma fiind mult mai durabile in timp.
    Pe langa distributia propriuzisa, mai exista si o serie de curele de transmisie si accesorii care trebuie inlocuite in acelasi timp.

aljguq_400
    Ce este distributia unei masini

    Distributia masinii se refera la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia cilindrilor, astfel incat sa se respecte timpii de ardere ai motorului. La multe autovehicule, distributia contine si pompa de apa, fiind antrenata de aceeasi curea.
    Distributia este in general alcatuita din: curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa (unde este cazul).

 

 images_03 Cand se schimba kitul de distributie

    Cati dintre voi stiti ca sanse sa ti se rupa cureaua de distributie exista si atunci cand ai plecat cu masina de la dealer. Chiar mai mari decât la 100.000 de km, pentru ca defectele de fabricatie apar mai ales la inceput.
    Ideea insa e simpla: cu cat cresc numarul de kilometri parcursi cu atat cresc sansele sa pice distributia. Nu chiar liniar, însa oricum.
    Risc exista tot timpul pentru ca, cauciucul din care e confectionat cureaua de distributie imbatraneste.
    Acum depinde de fiecare cum apreciaza riscul si cat este dispus sa riste. Mai ales cand ne cumparam masini second-hand.
    Schimbarea kitului de distribuţie stim cu totii ca e o revizie costisitoare, mai ales la maşinile turbo-diesel, la care la 90.000 de km trebuie inlocuita distribuţia (kit complet - curea, role, intinzatoare, eventual pompa de apa.
    Daca iti cumperi o masina second hand si nu este luata de la un cunoscut şi nu ai garantia 100% a schimbarii (piese vechi pastrate, demontat capacul pentru a se vedea piesele noi etc.), distribuţia trebuie schimbata. In cele mai multe cazuri, distribuţia nu este schimbata, pentru ca vanzatorul nu mai “sparge” 500 de euro pe un kit complet. Situaţia este valabila şi in cazul unui turbo-diesel care afişează 50.000 de km la bord făcuti in numai 4 ani. Cam suspect. Masina poate avea lejer 100.000 de km si deci trebuie schimbata distributia. Nu te lua după cei 50.000 de km!

 

    Ce se intampla daca nu schimbi la timp distributia
schemadistributieauto_400
    Kit-ul de distributie se schimba preventiv, pentru a evita distrugerea partiala sau totala a motorului in cazul in care cureaua (sau lantul) se va rupe din cauza uzurii. Cu toate acestea, inlocuirea acesteia nu garanteaza ca nu vor mai putea aparea probleme mai repede decat este prevazut. Se mai zice ca o distributie schimbata “nu mai tine” la fel de mult ca cea originala.
    Insa daca distributia nu este inlocuita la timp, uzura curelei sau chiar si a lantului va duce inevitabil la ruperea dintilor sau chiar ruperea curelei, mai devreme sau mai tarziu. In urma ruperii, supapele care raman deschise vor fi lovite violent de pistoanele aflate inca in miscare, din cauza faptului ca nu mai are cine sa le sincronizeze. In functie de noroc, te poti alege fie doar cu doua-trei supape indoite, fie cu distrugerea chiuloasei, fisurarea blocului motor, spargerea pistoanelor, ruperea bielelor sau afectarea vilbrochenului. In unele cazuri ar fi mai ieftin sa schimbi motorul cu totul (sau chiar masina) decat sa il repari!
    Anumite motoare mai vechi sunt construite pe o tehnologie diferita, in care chiuloasa are un spatiu in zona supapelor, astfel incat deschiderea acestora nu se suprapune cu zona de miscare a pistoanelor. La aceste motoare, ruperea curelei de distributie nu distruge componentele motorului, dar in timp s-a renuntat la acest tip pentru a creste eficienta si a scadea consumul. Astfel ca in prezent majoritatea masinilor mai noi de 10 ani au motoare la care supapele se deschid peste zona de deplasare a pistoanelor (denumite si motoare cu interferenta).