Amortizoarele si arcurile sunt componente ale suspensiei unui autoturism al caror rol este sa absoarba socurile provocate de gropi sau denivelari astfel incat autovehiculul sa ruleze cat mai lin posibil. In ziua de astazi pe autoturisme putem gasi montate doa tipuri de amortizoare: amortizoare simple sau amortizoane cu arcuri elicoidale. In general orice autoturism are patru amortizoare, cate unul la fiecare roata. Cele mai multe autoturisme sunt echipate cu amortizoare cu arcuri elicoidale in partea din fata si amortizoare simple in partea din spate. 

Atat amortizoarele simple (telescoapele) cat si amortizoarele cu arc sunt componente ce necesita intretinere si inlocuire intr-un anumit moment. In mod normal amortizoarele (telescoapele) nu trebuiesc inlocuite decat in momentul in care apar probleme, sau daca doriti sa aduceti o imbunatatirea sistemului de suspensie al autoturismului vostru. Cea mai comuna problema din cauza careia amortizoarele se defecteaza, sunt scurgerile de ulei. Amortizoarele sunt umplute fie cu ulei, fie cu gaz, fie cu un amestec de gaz si ulei. Daca in timpul unei inspectii teyhnice al autoturismului vostru mecanicul observa ca unul dintre amortizoare prezinta scurgeri, acesta trebuie inlocuit. Uneori un amortizor se poate defecta fara sa prezinte urme vizibile de scurgeri. 

Care sunt simptomele unui amortizor defect? Principalele simptome sunt reprezentate de balansul masinii la plecarile de pe loc, la franare sau la rularea peste denivelari. Adesea puteti observa ca masina se leagana in sus si jos precum o barca pe apa. Majoritatea atelierelor auto sunt dotate cu echipamente pentru testarea amortizoarelor. Pe durata unui astfel de test, fiecare dintre colturile masinii voastre sunt impinse in jos si eliberate rapid. Coltul unde este montat amortizorul slabit se va balansa in jos si in sus, in timp ce coltul unde este montat un amortizor bun, va fi mult mai tare si mai rigid. amortizoare_400

Un alt motiv des intalnit din cauza caruia soferii sunt nevoiti sa schime amortizoarele, are loc dupa o lovitura a unei borduri, gropi, denivelari sau in urma unui accident rutier. In oricare dintre aceste cazuri, amortizorul (telescopul) se poate indoi, fara ca aceasta defectiune sa fie vizibila la o simpla privire. O astfel de defectiune poate fi observata la un test pentru alinierea rotilor (geometrie). In cazul in care un amortizor este slabit, celalalte trei amortizoare vor fi fortate suplimentar, fapt ce va duce la defectarea prematura a lor. 

Este bine sa schimbati un singur amortizor, sau amandoua? Nu este obligatoriu sa inlocuiti amandoua amortizoare atunci cand unul dintre ele este defect, dar este recomandat. In mod normal un amortizor nou se va comporta diferit fata de amortizorul vechi. Daca inlocuiti doar unul dintre amortizoare, puteti observa balansari diferite in parti diferite ale masinii atunci cand treceti peste denivelari. Cu toate acestea, daca autoturismul nu este foarte vechi, inlocuirea unui singur amortizor poate fi suficienta. De asemenea, daca arcurile elicoidale sunt in stare buna, acestea nu trebuiesc inlocuite la schimbarea amortizoarelor. 

Costurile pentru inlocuirea unui amortizor pot incepe de la 100 de lei si pot ajunge pana la sume astronomice, in functie de modelul nou ales. Supa inlocuirea amortizoarelor este recomandat sa vizitati un atelier specializat pentru alinierea rotilor. Alinierea rotilor nu este un procedeu care poate fi executat de oricine, oriunde. Pentru o astfel de operatiune sunt necesare echipamente profesionale, care pot fi gasite doar in atelierele autorizate.

sursa: stiriauto.com