Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) arata ca in cazul in care toate autovehiculele din Romania ar fi asigurate RCA, prima medie pentru vehiculele comerciale ar scadea la 1.100 de euro, in timp ce prima medie pentru autoturisme s-ar reduce la 95 de euro.
Anul trecut, piata RCA s-a ridicat la aproape 750 milioane euro, potrivit estimarilor UNTRR pe baza datelor ASF din primele noua luni din 2015 si cu mentinerea unei cresteri de 15% fata de 2014. Suma totala a primelor de asigurare subscrise pentru RCA la finele trimestrului trei al anului 2015 a atins valoarea de 2,2 miliarde de lei (aproximativ 500 mil. euro), comparativ cu perioada similara a anului 2014 s-a inregistrat o crestere cu 13,37%.
Totodata, conform unui raport al Consiliului Concurentei din decembrie 2015 asupra pietei asigurarilor, aceasta suma de 750 milioane euro este colectata astfel: circa 600 milioane euro de la 76,9% din autoturismele inmatriculate in Romania (4,6 milioane autoturisme, din 6 milioane de autoturisme), circa 150 milioane euro de la 51% (in scadere cu 8% fata de 2011, conform aceluiasi studiu) din autovehiculele comerciale licentiate in Romania (84.150 din 135.000 de camioane peste 3,5 t si 30.000 de autocare / autobuze / microbuze cu peste 1+8 locuri).
Prima medie pentru autovehicule comerciale ajunge la 1.800 euro, in timp ce prima medie pentru autoturisme se situeaza in jurul valorii de 130 euro, mai spun transportatorii. Insa, daca s-ar creste nivelul colectarii la 100%, conform estimarilor UNTRR, s-ar putea ajunge la: circa 570 mil. euro - 100% din autoturismele inmatriculate (6 milioane de autoturisme); circa 180 mil. euro - 100% din parcul total de 165.000 autovehicule comerciale licentiate in Romania - 135.000 de camioane peste 3,5 t si 30.000 de autocare / autobuze / microbuze cu peste 1+8 locuri.
In felul acesta, prima medie pentru autovehiculele comerciale ar scadea la 1.100 de euro (5.000 de lei), iar pentru autoturisme prima medie s-ar reduce la 95 de euro, considera transportatorii. Cresterea gradului de cuprindere in asigurarea RCA a tuturor autovehiculelor s-ar putea realiza prin verificarea politelor RCA cu ajutorul camerelor de supraveghere CNADNR - numerele de inmatriculare citite de aceste camere se vor exporta periodic catre ASF, unde se vor compara cu baza de date existenta si va presupune sanctionarea celor care nu au asigurare.
In pofida prevederilor legale, o parte importanta a vehiculelor inmatriculate in Romania (date furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor - DRPCIV) nu sunt asigurate RCA: gradul de cuprindere in asigurare a RCA, calculat ca procent al vehiculelor asigurate in totalul vehiculelor inmatriculate, este mult inferior nivelului ideal de 100%, se arata intr-un raport realizat de catre Consiliul Concurentei.
O posibila explicatie a gradului redus de cuprindere in asigurare a RCA, noteaza Consiliul Concurentei, poate veni din zona vehiculelor care nu se afla in uz curent. In pofida caracterului obligatoriu al asigurarii RCA, independent de folosirea sau nu a vehiculului pe drumurile publice, probabil ca multi dintre proprietarii autovehiculelor care nu sunt tehnic functionale pe perioade indelungate de timp nu incheie polite de asigurare RCA pentru acestea.
Datele Registrului Auto Roman (RAR) arata ca in perioada 2010-2014 numarul vehiculelor pentru care s-a efectuat inspectia tehnica periodica reprezinta intre 74% si 78% din numarul vehiculelor inmatriculate, ceea ce pare sa sustina punctul de vedere de mai sus. In plus, exista probabil multe cazuri de autovehicule folosite doar ocazional, pe distante scurte, eventual in zone rurale, autovehicule pentru care proprietarii nu incheie asigurare RCA.
Drept consecinta a acestor doua tipuri de comportamente, este de asteptat ca impactul social negativ al gradului redus de cuprindere in asigurare a RCA, raportat la conditiile concrete din trafic, sa fie mai limitat decat ar putea sugera datele oficiale, arata Consiliul Concurentei.
sursa: wall-street.ro