Nu trebuie sa fii cunoscator ca sa sesizezi un cauciuc uzat sau un bec ars inainte sa mergi la I.T.P., dar ca sa te asiguri ca o sa treci testul de noxe ai nevoie de o mai mare atentie pentru masina ta si motorul ei.
Daca inspectia tehnica periodica se apropie ar fi bine sa iti pregatesti masina din timp. Nu lasa problemele nerezolvate pe ultimele zile, pentru ca exista riscul ca defectiunile sa fie serioase si reparatia sa dureze mai mult, timp in care inspectia tehnica o sa iti expire si, teoretic, trebuie sa ajungi cu masina pe platforma, metoda deloc ieftina.
ITP-ul se face la fiecare doi ani - asta daca nu esti taximetrist, iar majoritatea testelor sunt facute pentru siguranta ta si a celor din jurul tau. La ITP sunt testate franele, farurile si starea cauciucurilor. Directia este si ea un element important in siguranta ta. Tot aici se testeaza si emisiile de gaze care, la o masina cu mai mult de 5 ani, pot constitui o problema pentru care sa fi respins.
Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa treci acest test, trucuri pe care trebuie sa le faci inainte sa ajungi pe rampa de I.T.P.
Chiar daca masina ta e mai veche de 10 ani, o poti readuce la un nivel de emisii acceptat. In primul rand, asigura-te ca totul merge bine si ca motorul tau se aude rotund si merge rotund. Orice problema electrica sau de aprindere poate duce la o ardere bogata de carburant, ceea ce inseamna multa poluare.
Vom incepe acest proces de "curatenie" prin schimbarea uleiului si a filtrului de ulei. Desi nu crezi ca uleiul o sa iti influenteze cum noxele, eu o sa iti explic de ce te inseli. Toate masinile au in capacul culbutorilor un furtun care recircula gazele din charter, trimitandu-le in admisie. Odata cu gazele, o cantitate insemnata de vapori de ulei ajunge in camera de ardere, iar daca uleiul este vechi si contaminat va spori cantitatea de substante nocive din noxe. Filtrul de aer este si el important pentru ca lasa motorul sa respire aer suficient de mult si suficient de curat ca sa functioneze bine. In concluzie, cel mai bun moment sa iti schimbi uleiul este inainte de inspectie.
Verifica aprinderea motorului, fisele si neaparat bujiile.
Se recomanda schimbarea bujiilor la motoarele pe benzina, daca acestea sunt de mult timp pe masina. Distanta electrodului si calitatea bujiilor sunt cruciale in randamentul unui motor. O distanta mare a electrodului inseamna o ardere ineficienta si de aici rezulta mai multa caldura, deci noxele nu vor iesi bine.
Verifica nivelul antigelului. Da, ai vazut bine, antigelul iti poate influenta noxele. Lipsa antigelului duce la incalzirea excesiva a motorului ceea ce inseamna ca testul noxelor va fi unul negativ si vei fi respins.
Asigura-te ca ventilatoarele functioneaza, e foarte simplu sa le testezi prin pornirea sistemului de climatizare. Daca odata pornit AC-ul ventilatoarele intarzie sa porneasca sau nu pornesc deloc, remediaza problema. In mod normal, masina isi face racirea atunci cand se deplaseaza, dar la ITP masina ta va sta pe stand, deci pe loc, si mereu se va gasi un lucrator care sa o tureze la maximum, iar daca ventilatorul nu iti functioneaza o sa te alegi cu un test de noxe picat si foarte posibil cu un motor "fiert".
Asigura-te ca nu ai becuri aprinse in bord legate de motor sau noxe; in acest caz ai nevoie de reparatii. O metoda foarte eficienta de a-ti curata sistemul de injectie si evacuare, metoda testata si cu eficienta maxima la mai multe masini personale, este de a pune in rezervorul automobilului tau carburant de calitate si aditiv de curatare a injectoareleor. Imediat dupa aceasta operatiune se recomanda sa iesi pe autostrada si sa mergi cu masina in turatie mare, dar sa nu depasesti turatia de putere maxima. Incearca sa mergi cu viteza legala in penultima treapta a cutiei de viteze timp de minim 45 de minute. Ideea e ca turatia motorului sa fie peste 4000 la benzina si peste 3000 la diesel, timp in care injectoarele si evacuarea se vor curata.
Imediat dupa recomand sa mergi la testul de noxe si rezultatul va fi, cu siguranta, unul bun. Acest tratament se recomanda periodic mai ales la masinile cu filtru de particule. Nu ezitati sa cresteti turatia motorului, nu stricati nimic, singurul dezavantaj va fi o crestere mica de consum.
Desi am folosit cuvinte precum "trucuri", nimic din ce am scris mai sus nu e magie. Daca motorul masinii tale e stricat sau daca a ajuns la capatul vietii, repara-l!
sursa: 4tuning.ro