In ultimele zile, numarul accidentelor auto cauzate de ceata deasa de pe sosele a crescut. Insa ceata de pe drumuri nu este de ieri, de azi... si nici soferii nu conduc de cateva zile doar. Cu toate astea, multi dintre noi facem greseli si asta duce la accidente. Daca insa dam de zone cu ceata deasa, nu trebuie decat sa urmam cativa pasi, pentru a evita orice fel de risc de accident.
Cand si unde apare ceata?
De obicei, ceata apare in momentele in care temperatura se schimba brusc. De exemplu, daca vremea se raceste deodata, dupa o perioada in care temperatura a fost constanta, vom avea parte de ceata. Cele mai periculoase zone sunt cele deschise, cum sunt cele de campie sau prin apropierea lacurilor. Este stiut ca ceata cea mai deasa se face acolo unde sunt prin apropiere lacuri, balti sau rauri, si asta pentru ca ceata se formeaza in urma evaporarii apei.
Si cum ceata este formata din micro-particule de apa, un lucru este sigur: ceata e mai grea decat aerul. Tocmai de aceea, ceata va fi mai persistenta in zonele joase, vai sau drumuri flancate de dealuri sau alte zone inalte. Mai rar o sa vedem ceata pe varfuri, piscuri sau acolo unde soseaua este mai inalta ca orice din jur.
Cand dam de ceata in zonele urbane, lucrurile nu sunt asa de grave. Nu o sa gasim niciodata o ceata atat de densa incat sa ne faca probleme. Si asta pentru ca in oras avem strazile luminate, iar curentul de pe strazi, dintre blocuri si cladiri, matura repede ceata.
In orase avem mai mereu ceata, ca si in aceste zile, dar nu foarte deasa. Multa lume se panicheaza, si foloseste proiectoarele si stopurile de ceata si in oras. Aceste lumini, ce-i drept, au un singur scop, acela de a lumina drumul daca e ceata, dar si de a face masina vazuta cand nu prea e vizibilitate. Chiar daca multi romani le folosesc si vara, cand afara sunt 40 de grade si senin, aceste lumini se folosesc eronat si cand e ceata. In orase, de obicei, vizibilitatea pe orice fel de ceata este de cateva sute de metri. In aceste cazuri, nu e nevoie de a folosi aceste lumini, pentru ca fac mai mult rau soferilor din jur.
In oras, zonele limitrofe sau de la margine sunt de obicei cele mai afectate. Insa aprinderea farurilor este mai mult decat suficienta, pentru a te face vazut. Daca insa dam de portiuni in care vizibilitatea scade drastic, la mai putin de 100 de metri - 2 stalpi de electricitate distanta - putem face apel si la proiectoare. Mai este necesara reducerea vitezei, dar si o atentie mult mai ridicata: semaforul poate fi vazur gresit, la fel si pietonii, umezeala contribuie la cresterea distantei de franare, etc...
Ceata la drum intins
Cea mai mare problema, dar si cele mai multe accidente, au parte pe sosele sau pe autostrazi. Si asta pentru ca aici ceata se ridica mai greu si este mult mai densa. Cand dam de ceata pe sosea, trebuie sa masuram neaparat vizibilitatea de care ne bucuram si care ne asigura mersul in conditii sigure. Trebuie sa luam reper ori o masina din fata, ori copacii, ori stalpii, semne de circulatie, etc, pentru a vedea cat de departe vedem.
Daca vizibilitatea este de cateva sute de metri, este in regula, dar nu trebuie sa mergem cu viteza prea mare. Pentru ca cele cateva sute de metri le vom parcurge in cateva secunde, timp mult prea putin pentru a evita un eventual accident. Asadar, daca e ceata, dar avem destula vizibilitate, micsoram viteza si aprindem proiectoarele si stopurile de ceata, pentru a fi vazuti, nu neaparat pentru a vedea pe unde mergem.
Cand dam de ceata densa, care ne lasa o vizibilitate de doar cateva zeci de metri, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa aprindem proiectoarele si stopurile de ceata si sa micsoram viteza. Se intampla sa intram in astfel de portiuni brusc, deodata, asa ca trebuie sa ne miscam repede.
Una dintre cele mai mari greseli este ne mutam imediat pe prima banda de mers, mai ales pe autostrada. Asa se intampla majoritatea accidentelor. Si asta pentru ca, desi mergem incet, riscam sa dam pe prima banda de masini complet oprite - care asteapta sa se ridice ceata. Mai bine micsoram viteza si ramanem pe banda a doua de mers.
Ideal ar fi sa urmam un reper din fata, adica stopurile de ceata ale unei masini care merge in fata noastra, si sa le urmam indeajuns incat sa le vedem, dar nu atat de aproape incat sa-i suflam in ceafa soferului din fata.
O alta greseala foarte des intalnita la multi soferi din Romania este folosirea fazei lungi a farurilor. Faza lunga, spre deosebire de proiectoarele de ceata, lumineaza in sus. Insa raza de lumina loveste direct in ceata, si vizibilitatea o sa fie mult mai grea. Nu degeaba proiectoarele sunt montate in jos. Multa lume nu este constienta ca proiectoarele nu sunt o optiune de fite, ci una strict legata de siguranta: vizibilitate, atat pentru sofer, dar si pentru alti participanti la trafic, in conditii de slaba vizibilitate.
Folosirea stergatoarelor pe timp de ceata ar fi bine sa fie cat mai evitata. Si asta pentru ca nu trebuie nicio secunda obturata vizibilitatea soferului. Cand vedem ca intram in zone incetosate, e bine sa spalam parbrizul cu lichid si sa curatam cu stergatoarele, dar numai la inceput, nu si cand intram in "aburi".
Concluzia?
Accidentele se intampla cand e ceata pe drumuri din doua motive: viteza si vizibilitate. La capitolul vizibilitate putem contribui folosind, asa cum trebuie, proiectoarele si stopurile de ceata, in loc sa le folosim aiurea, la figuri, ziua sau noaptea cand nu e ceata. Iar in ceea ce priveste viteza, trebuie sa o adaptam in functie de cata vizibilitate este.
Asadar, fa-te vazut si micsoreaza viteza! Urmeaza acest sfat si nu vei avea niciodata probleme. Iar daca treci cand e ceata pe langa un inconstient care merge cu farurile stinse, claxoneaza-l, pune-i avarii, fa-i semne, orice - poate nu stie ca ii salvezi viata. Drumuri curate si cu vedere larga!