Te-ai intrebat vreodata care este cauza uzurii premature a anvelopelor, aparitiei unor zgomote neplacute la trecerea rotilor peste denivelari sau a pierderii preciziei directiei in viraje?

Toate acestea au un singur nume : Bieleta de directie

Dar ce este defapt bieleta de directie?

Bieleta de direcție este o bara de metal cu un capat oscilant, avand rolul de a transforma miscarea rectilinie intr-una de rotatie. Aceasta piesa face parte din sistemul de direcție al unui vehicul, facand legatura intre caseta de direcție a masinii si capul de bara pivotant.

Un vehicul are doua bielete de direcție – una spre roata viratoare din stanga, alta spre roata viratoare din dreapta.biela

Unul dintre capetele bieletei de directie este prevazut cu o articulatie sferica (acest capat face legatura cu caseta de directie), iar celalalt capat este prevazut cu un filet (acest capat se infileteaza in capul de bara al rotii).

Daca apare o uzura vizibila la articulatia sferica, se recomanda urgent sa inlocuiesti bieleta de directie respectiva. Neinlocuirea imediată a bieletei de direcție uzate poate duce la separarea celor două piese mobile ale ei. Efectul poate fi dramatic si anume pierderea directiei in timpul mersului pentru ca roata se rasuceste brusc.

Daca bieleta de directie are de suferit in urma vreunui accident, sau din cauza denivelarilor sau a gropilor din carosabil, aceasta trebuie inlocuita. O bieleta de directie deformata sau uzata afecteaza geometria rotilor. Efectele imediate sunt: uzura prematura a anvelopelor, aparitia de zgomote nefiresti la trecerea peste denivelari, pierderea preciziei directiei în viraje.

Asadar, pentru a evita neplaceri si cheltuieli mai mari, verifica la timp starea bieletelor de directie. 

sursa: stiri.lumea-auto.ro