Inmatricularea masinilor aduse din strainatate costa de trei ori mai mult decat a celor inregistrate deja in Romania pentru care se face transcriere si bineinteles va rapeste mai mult timp. Fara costul RCA si timbrul de mediu, in total veti plati in jur de 700 de lei pe acte pentru o masina adusa de afara.

Etapele inmatricularii unei masini din import:

Primul pas este programarea la una din unitatile Registrului Auto Roman (RAR) pentru obtinerea cartii de identitate a vehicului, a certificatului de autenticitate si a ITP-ului. Aici veti avea nevoie de actul de identitate, cartea de identitate din strainatate a masinii. Cele trei operatiuni va vor costa in jur de 400-450 de lei.

Pentru masinile second-hand de import, ITP-ul se face numai la RAR. In Bucuresti sunt doua centre, pe Calea Grivitei si in Voluntari. Este necesara o programare la telefon sau pe site.

Doar dupa ce aveti cartea masinii de la RAR puteti sa mergeti si la ANAF si Directia Impozite si Taxe Locale.uniuneaeuropeana_400

La filiala ANAF din sectorul unde aveti domiciliul va trebui sa obtineti decizia de calcul a timbrului de mediu pentru masina adusa in tara. Trebuie sa mergeti aici dupa ce vi s-a eliberat cartea masinii de la RAR.

Atat la ANAF cat si la politie pentru inmatriculare veti avea nevoie de traducerea legalizata a cartii masinii din strainatate si a facturii/contractului de vanzare-cumparare. In functie de limba in care sunt documentele pretul pe pagina este intre 25 si 80 de lei.

Trebuie sa mergeti si la Directia Impozite si Taxe Locale de sector pentru a inregistra masina pentru plata impozitului si a primi o stampila pe fisa de inmatriculare. Bineinteles, aveti nevoie de cartea masinii de la RAR. Fisa de inmatriculare costa circa 10 lei si o puteti face la biroul xerox din incinta. Veti fi obligat sa platiti si impozitul pe anul in curs. In functie de motorizare veti plati sub 60 de lei pentru un propulsor cu o capacitate cilindrica sub 1.600 cc sau 180 de lei intre 1.600 cc si 2.000 cc. Pentru masinile cu motor peste 2 litri sumele sunt mai mari, pot ajunge la 3.000 de lei.

La impozite si taxe locale puteti achita taxa de inmatriculare (60 lei) – a nu se confunda cu timbru de mediu - taxa auto.

Din 2016, taxa de 37 de lei pentru eliberarea certificatului de inmatriculare (talon) nu se mai plateste la CEC, ci prin internet banking, virament sau mandat postal catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului. Plata in numerar se poate face la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului si la DRPCIV.

Mai aveti nevoie de asigurare RCA in vederea inmatricularii. Pretul este in functie de varsta si de capacitatea motorizarii masinii.

Acte necesare inmatriculare auto 2016 pentru masini din import:

cerere de inmatriculare tipizat (este gratuita si o puteti descarca de pe Internet sau o gasiti la DRPCIV);
fisa de inmatriculare auto vizata la Directia Impozite si Taxe Locale de sector (original);
cartea de identitate a vehicului eliberata de RAR (original si copie);
cartea de identitate din strainatate a vehiculului tradusa si legalizata
certificatul de inmatriculare din strainatate si placutele cu numerele straine sau dovada ca a fost adusa pe platforma
Dovada ITP de la RAR (inspectia tehnica periodica);
contractul de vanzare-cumparare sau factura tradusa si legalizata (in original si copie);
actul de identitate al solicitantului (original si copie);
asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) cu numele noului proprietar (copie);
chitanta de plata a contravalorii taxei de inmatriculare (original - 60 lei);
dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (talon auto - original - 37 lei);
dovada de plata timbru de mediu (original si copie);
certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (original)
placutele de inmatriculare le platiti la DRPCIV politistului de la ghiseu. Costa 40 de lei la rand sau 85 de lei personalizate. Puteti verifica aici un numar personalizat daca este disponibil.
Recuperare timbru de mediu: banii pot fi restituiti printr-o cerere la ANAF

Daca sunteti nevoiti sa platiti timbrul de mediu in 2016, dupa inmatricularea masinii la DRPCIV, puteti sa depuneti o cerere la ANAF pentru a va recuperabanii, fara a mai fi nevoie de o actiune in instanta, potrivit unei ordonante adoptate de Guvern.

 sursa: wall-street.ro